Nos gyerekk korom óta iszok tejet, ami azt illeti imádom a kakaót, amit édesanyám készített minden vasárnap este- te jó ég, este kakaó, mi???? :-)- az az íz nyami, illetve a müzlikhez sok ételhez tejet használtunk vagy használunk is kiegészítésként és a köztudat úgy ültette el bennünk, mint kimagasló kálcium forrás ill. "élet, erő,egészség", azonban felvilágosult emberek lévén ezt már tudjuk, hogy nem teljesen így van. Azaz, ha pontos akarok lenni, van aki még mindig hisz a tejmítoszban...
Na vajon versenydiéta alatt is miért kellett elhagyni a tejet? A válasz egyszerű, nagyon egészségtelen! Természetesen én is iszok tejet, csak éppen mértéket tartok!
Szóval, fontos tudni azt a tényt, hogy kb. több, mint 100 évvel ezelőtt ritkán fogyasztottak tejet, akkor is kényszerből. Vajkészítésre használták többnyire és a korabeli termelési mutatók a tejet ill. tejtermékeket csak ritkán említik. -kb. 100-125 évig nem tartozott az alapvető élelmiszerek közé! Akkor most mi van???Az van, hogy ebből is pénzt csináltak, a szó legszorosabb értelmében.
A tejipar tejtermelő gépekké változtatta a teheneket és a fajuknak sajnos nem megfelelő tápot adnak. Mesterséges fénnyel világítják meg őket (melatonintermelődés ne lassuljon, ez egy alvás ciklust irányító hormon), és folyamatosan terhesnek kell lenniük- ami ugye meglehetősen természetellenes- 2-3 hónappal az ellés után ismét megtermékenyítik őket. A magas teljesítménynek persze ára van; tőgyulladások, anyagcserezavarok stb., hát nem hangzik túl jól!
Erre mondják sokan azt, hogy nem baj "én biotejet iszok"! Nos, itt annyi a különbség, hogy az első 3 hónapban tehéntejet kap a borjú ezzel szemben a "normál" tejtermelésben "tejpótlót" kapnak. Azonban ahhoz, hogy évente legalább 7000 L tejet adjanak (ez az arány 150 évvel ezelőtt 1000 L volt évente) a fű mellé kiegészítő táplálék kell, ami nem felel meg a faj elvárásainak, magyarul adtunk a szarnak egy pofont, egy hajszálnyit jobb csak a biotej. Itt is vannak tőgyulladások, amit persze antibiotikumos kezeléssel szüntetnek meg ( ezt természetesen megisszuk) de legalább nem kapnak megelőzési célból még gyógyszereket.
Kicsit tovább megyek, tudjuk, hogy a tej higénikussá vált, de milyen áron? Arról kevesen tudnak, hogy az ipari feldolgozás milyen hatásssal van a tej minőségére. Mindenkinek ismert e két fogalom; a pasztörizálás és a homogenizálás. Nézzük ez utóbbit, ami a legrosszabb :-(
Ezt a módszert az 1960-as évek óta vetik be, " a tejet nagy nyomással egy fémlapra spriccelik ezáltal a zsírgolyócskák kisebbek lesznek, így a tejszín nem válik ki. Ez a változás HATÁSSAL VAN AZ EMÉSZTÉSRE, ha a tej részecskéi kisebbek lesznek, összességében megnő a felület, amin kontaktusba lépnek a bél nyárkahártyájával. A pasztörizálás hatására a tejfehérje, a kazein is összekapcsolódik a zsírgolyócskákkal, így úgy tűnik, ez a folyamat fokozza a tej allergizáló hatását. Kutatók szerint a homogenizált tejet nehezebb megemészteni, mert a tej összetevői nagyobb koncentrációban kerülnek az anyagcserébe, mint amennyire szükség lenne".
......ezek után csodálkozunk, hogy sok a tejérzékeny ember és az emberek többsége laktóz-intolarenciában szenved, de ez legyen a következő blogom témája, már annak is örülök, ha pár szemet kicsit sikerült felnyitnom. Igyunk tejet, csak mértékkel, ez lényeges!
Forrás és felhaszn. ir.: Természetgyógyász magazin, 2014. április XX. évf. 4. szám, 26-27. o.
"HA arról kérdezik az embereket, hogy miért is van szükségük tejre, legtöbben a csontjaikat említik. Ez azonban nem igaz, a brokkoli, kelbimbó vagy a zöld saláta több kálciumot tartalmaz, mint a tej. Ráadásul EGYES ORSZÁGOKBAN EGYÁLTALÁN NEM FOGYASZTANAK TEJET, kevesebb is a csonritkulásos megbetegedés, mint nálunk".
A természettudósok is azt állítják- hozzáteszem sajnos- hogy a tej gyulladásos folyamatokat okozhat, különösen az idősek veszélyeztetettek, akiknek amúgy is már sok problémájuk van, ilyen pl. a reuma, segítheti ennek ak ialakulását.
Említettem a laktóz-intoleranciát! NAGYON FONTOS, HOGY A KISGYERMEK ELSŐ ÉLETÉVÉBEN ODA KELL FIGYELNI A TEJRE, MERT AZ IMMUNRENDszER MÉG NEM ELÉG ERŐS ÉS ALLERGIÁS REAKCIÓT VÁLTHAT KI! Légzési panaszok, bőrkiütések alakulhatnak ki, és a "tudósok" szerint a 4. életévig el is múlhatnak, de kinek kell ez?
Többnyire a betegség a felnőtteket érinti, de a gyermekeket se kerüli el. Annyit kell tudni, hogy gyermekkorban még mindenki termel LAKTÁZT, a tejcukor lelbontására elkalmas enzimet, "ám az idő folyamán a közép-európaiak, mintegy 15 százaléka elveszíti ezt a képességét". Mindent összefoglalva a természetgyógyászok régóta javasolják, ha el akarunk tekinteni a gyomor-és bélrendszert érintő problémáktól, akkor tekintsünk el a tejtől is! El lehet teljesen hagyni, természetesen ez önmagában nem elegendő, joghurtot, tejszínt, sajtot se nagyon vagy kevésbé kellene foogyasztani, viszont ha teljesen leszokunk az állati eredetű fehérje fogyasztástól- beleértve még a húst is- akkor fenn állhat a B12 vitamin hiány veszélye, és ez kiemelten vonatkozik a VEGETÁRIÁNUSOKRA!
Személy szerint átálltam a rizs és mandulatejre (néha laktózmenteset iszom a kávéhoz) , kicsit más az ízűk, de nem puffadok, nem fáj a hasam ill. kevesebb a bőrömön az elváltozás is, mivel a tej elősegíti az aknés bőr kialakulását is! Sok előnye van a mandulatejnek,
- kevesebb benne az adalékanyag, nincs benne koleszterin és telített zsír
-segtenek megelőzni a magas vérnyomást, szívbetegséget
-csökkenti a csontritkulás veszélyét , erősíti az immunrendszert,
-nem tartalmaz sok szénhidrátot, nem növeli a vércukorszintet
-magas a B-vitamin tartalma, gazdag vasban, robiflavonban, melyek fontosak az izmok növekedéséhez és gyógyulásához
-1 pohár mandulatej, 1 gramm rostot tartalmaz, amely fontos az egészséges emésztés szempontjából
A legfontosabbakat emeltem ki, mindenki maga dönt az egészségéről!
Forrás: Természetgyógyász magazin, 2014 április XX évf. 4.szám, 29 . o.