Szépségünket jelentősen befolyásolja a kellő mennyiségű kollagén elfogyasztása. Képes befolyásolni a bőrünk rugalmasságát, az ízületek felszínét borító porcok selymessége, terhelhetősége is kollagénfüggő. De mi is az a kollagén? Ez egy zselatin szerű anyag, amely a bőrben, ínban, porcban, csontban, minden egyéb kötőszövetben megtalálható, fehér rostokból épül fel. Röviden egy természetes fehérje, ami biztosítja a szervek és szövetek ellasztikusságát, bőrünk 75%-a kollagénből áll, és hozzávetőlegesen a testünk fehérjéjének kb. 30%-át a kollagén teszi ki.
Mire jó még?
Felel a csontok fogak keménységéért, szilárdságáért, az ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságáért, ellenállóképességét növeli- ami főleg a versenyportban fontos, de a "normál" hétköznapi sportban is komolyan elhasználódnak sajnos, továbbá elszakíthatatlanná teszi az ínszalagokat (különösen focisták körében fontos a kollagén pótlás) ha a mennyisége a szükségesnél kisebb, akkor megjelenik a nemkívánatos narancsbőr és idő előtt ráncosodni kezd. Az izmokban viszonylag kevesebb a kollagén, az erek viszont nagy terhelésnek vannak kitéve. A kollagénháló garantálja az erek biztonságát is, hiánya viszértágulatot okozhat a vénákon vagy érelmeszesedést a verőereken. És a végén nem tudjuk mitől van ez, majd rohanunk a doktor bácsihoz, aki felír egy gyógyszert, aminek mellékhatása lesz, majd arra is egy gyógyszer és jöhet az ördögi kör! Pedig egyszerűen csak a kollagén bevitelt kellene optimalizálni!
Annyit beszéltünk róla, miben található meg ez a fehérje? Biztosan nagyon szeretjük a malac fülét, körmét, fúj, ha ezt kellene megennem, lehet rosszúl lennék :-) . Manapság lehet kapni kollagén tejsavó proteint, ami finom is illetve kapszula formájában is megvásárolható, ilyen pl. a BioTech által is forgalmazott Arthro Guard kapszula, ami nem csak kollagént tartalmaz, hanem kalciumot, gyógynövényeket, mangánt illetve kimondottan ízület és csontvédő!!! CSak ajánlani tudom!
Egy szó, mint száz egy természetes létfontoságú elem a szerveknek, sajna a lassulási folyamat már 20 éves kor után kezdődik, kb. 40 körül lelassul a termelődés és 50-60. évre teljesen leáll. Következő blogomban írok részletesebben még a fehérjék fontosságáról, zárásként annyit, hogy vannak segédanyagaink a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, amik a folyamatos lebontó és építő folyamatkhoz szükségesek meg alapvetően az egészséghez hozzájárulnak. A kollagén felépítése és átépítése is nagy mennyiségű C- vitamint igényel. A C-vitamin hiánya okozza a skorbutot, de mi a köze a kollagénhez?
Többek között fáradtságézetet, fogak meglazulását és kihullását, bőr-nyálkahártya-ízületi bevérzéseket is okozhat. Szóval ha a szervezet nem jut hozzá e vitaminhoz a kollagén tönkremegy!
Figyeljünk oda fiatalságunk megőrzésére!
Felhasznált .ir.: Dr. Lenkei Gábor, Szépség, egészség, kollagén. Poster Press Kft.