Úgy döntöttem "Tápanyaglexikon" cimmel indítok egy kis blogot, ezzel segítséget nyújtva azoknak, akik szeretnék előnyben részesíteni az egészséges táplálkozást, hiszen nap mint nap a vendégeim is nekem szegezik a kérdést, hogy mit gondolok az édesítőszerről, a rizs fogyasztásról, vagy éppen a lenmagolajról, tessék itt egy kis segítség, amivel kicsit többet tudhatunk meg ezen élelmiszerekről és kiegészíthetjük velük ételeinket vagy éppen módosíthatjuk az eddigieket!
Kókuszolaj/kókuszzsír: ellenálló az oxidációval szemben, továbbá hőstabil, azaz nem indulnak el olyan káros oxidációs folyamatok, mint a sejtburjánzás. A kókuszolaj konyhai felhasználásával meg kell említeni azt is, hogy míg az egyéni olajok többszöri felhasználása az olaj minőségének romlása miatt nem ajánlott, addig a kókuszolaj magas a hőstabilitása- az életmaradékok alapos kiszűrése után- újra felhasználható. Sütéshez, főzéshez használható önmagában is, ám a legfinomabb hatást úgy érhetjük el, ha olíva olajjal vegyítjük, úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj, a hőfokot pedig érdemes 175 celziuszfok alatt tartani, a kókuszolaj olvadáspontja 24-25 celziusz, ezért pl. önmagában salátákra öntetként ne használjuk, mivel a hűtött zöldségektől azonnal megdermed.
Lenmag: Az egyre több túlfinomított étel között a feldolgozatlan lenmag egyedülálló. A LEGTISZTÁBB ÉS LEGTÖBB ESSZENCIÁLIS OLAJAT TARTALMAZZA, AMIRE A SZERVEZETNEK SZÜKSÉGE LEHET. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.
Nyírfacukor/Xilit: Természetes cukorféle, felhasználás szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy nádcukorból készült kristálycukorral. Számos szervezetre gyakorolt jótékony hatása van: nem hízlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat.
Olívaolaj: HOMÉROSZ az olívaolajat folyékony aranynak nevezte, a szervezet számára esszenciális, telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Rizstej: a tejmentes étrendet választóknak tökéletesnek bizonyul a különböző növényekből készült tejjellegű italok.
Kurkuma: AZ ÉLET FŰSZEREKÉNT TARTJÁK SZÁMON. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba, A rövid viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú sárga porrá örlik, amelyet ázsia, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Ez a kurkumin /sárga festékanyag/ erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással bír. Növeli a májban a GLUTATIONSZINTET. Ezt a tudósak csak a test természetes gyógyítóanyagaként tisztelik, azonban a a glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsa. Képes kisöpörni a testünkből a szabadgyököket és küzd azok károsító hatása ellen.
Ha van akit kimondottan érdekelnének egyéb élelmiszerek, szeretettel várom az ötleteket :-)